Gläntan, varsel, grenen och ljuset

Måleri

27 juni – 29 augusti 2020

Välkommen till Monica Hölls utställning på Aguélimuseet 27 juni – 29 augusti.

Monica Hölls storskaliga abstrakta måleri visas i en utställning på museet, men parallellt med den fysiska utställningen presenterar vi även utställningen digitalt på vår hemsida, på Facebook och på Instagram.

Nedan kan ni ta del av utställningen digitalt.


Aguélimuseet har den stora glädjen att få presentera årets sommarutställning med Monica Höll. Med Västerås som barndomsstad har hon bland annat ställt ut på Västerås Konstmuseum tidigare, men det här är första gången hon ställer ut på Aguélimuseet.

I can hear you, olja på duk

Grodan, akryl, olja på duk

Rörelsen är central i Hölls arbete. Det är en rörelse som handlar om kroppen i rummet och helst det rum som landskapet utgör. Naturen och luften är viktiga, det måste vara lätt att andas.

Stenröset, olja på duk (med närbilder)

Rage, stone, flower and the ghost, olja på duk

När Monica Höll målar arbetar hon över hela duken, men i processen att slutföra en målning får det inte bli för fullt, det måste alltid finnas en öppning, ett andrum kvar på ytan. Det är ett direkt samtal med den vita duken; ett ge och ta, lägga på färgen, ta bort färgen, forma och vara uppmärksam medan färgen ger den historia som det handlar om.

Rage, stone, flower and the ghost, olja på duk (närbild)

Att följa linjerna på duken är som en resa genom olika associationer och rörelsemönster. Medan hon arbetar strömmar minnen av platser, möten och händelser genom medvetandet och nästa steg i bilden kommer naturligt. Det är inte en särskild plats eller en specifik händelse, men det kan vara minnesbilder av tidigare skeenden eller från olika årstider. Gränserna mellan minnena är flytande, men den lätta känslan av lägesförändringar binder samman dem. Det är ett aktivt förhållningssätt till livet som även speglas i Monica Hölls konst.

Om konstnären: Monica Höll, född 1960 i Västerås, är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan, École National Superieur des Beaux Arts, Gerlesborgsskolan och Västerås konstskola. Hon har haft separatutställningar på bland annat Galleri Fagerstedt, Örebro konsthall, Gärdets tunnelbanestation, Galleri Niklas Belenius och Västerås konstmuseum och deltagit i Aboa Vetus Ars Nova Turku Finland och SIM Reykjavik. Hennes offentliga gestaltningar finns att se på Gotlands nya gymnasium,