Aktuellt

Maria Koolen Hellmin

Trans genom igenom

5 september – 24 oktober 2020

Installation med fotografiska tryck på plexiglas, aluminium och axpet

Aguélimuseet har den stora glädjen att få presentera Maria Koolen Hellmin, som med sin helrumsinstallation, gjord specifikt för Aguélimuseet, på ett känsligt vis tar sig an rörelse, ljus, materia och frågar sig vad är egentligen måleri? Det är som ett pågående samtal med Ivan Aguéli, där hans idévärld har påverket skeendet under utställningens tillblivelse.

Maria Koolen Hellmins arbete har varit en process som började med ett kärleksfullt återseende av Aguélis måleri i en utställning på Thielska galleriet härom året, men som sedan rört sig genom lager av associativt utforskande. Intryck, uttryck, referenser, visuella och rumsliga upptäckter har flätats ihop och tagit form.

I den avlånga utställningshallen har den gamla traversen bevarats, som en gång i tiden flyttade material och föremål tvärs genom rummet. Att traversera betyder att färdas tvärs eller snett över eller genom något. Rummet är format utifrån denna rörelse och konsten förhåller sig till det på ett symbiost vis. De transparenta skivorna med blombladens skira former är på färd genom rummet, som flygfän på flykt, men med materiens förankring i glasmästarens transportvagga.

Det gåtfulla samspelet mellan det tvådimensionella och det rumsliga har lett Koolen Hellmin in på olika vägar och att jobba med fotografisk bild som ett tredimensionellt element har varit ett arbetssätt hon har återkommit till i flera utställningar de senaste åren. Nyfikenheten på var gränsen går mellan måleri och skulptur präglar hennes förhållningssätt till konsten. Skivorna med fotografiskt tryck i utställningen för tankarna till olika metoder att arbeta skiktmässigt, som ju ofta görs i måleriet eller i datortomografi. Det är ett dissekerande och ett analyserande som i konstnärens famn sakta modelleras och omformas till poesi.

Om konstnären: Maria Koolen Hellmin, född 1958 i Västerås är utbildad vid Konstfack, Kungl. Konsthögskolan och KTH Arkitekturskolan, Stockholm. Hon har ställt ut på bland annat Konstepidemin i Göteborg, Färgfabriken i Stockholm, Tr3s Puertas Espacio Cultural i Spanien, Galleri Buen i Norge och Plan.d.produzentengalerie i Düsseldorf, men det är kanske främst genom hennes talrika offentliga gestaltningar som många av oss har mött hennes konst. Förutom i Ranstahallen i vår egen kommun så har hon utformat offentliga konstverk till Buen Kulturhus i Norge, Västmanlands sjukhus, Askö Marinbiologiska forskningsstation, Barn- och ungdomssjukhuset i Lund, Södertälje sjukhus, Långbro sjukhus och äldreboenden i bland annat Bålsta och Kiruna.

koolenhellmin.se

Konsert: Om tid funnes

1 oktober 2020, kl.18, fri entré.

OBS! Begränsat antal platser, föranmälan krävs. Föranmälan görs till aguelimuseet@sala.se

En lekfull, spännande och utforskande föreställning kring tidsbegreppet med inslag av text, musik och ljudverkstad.
Torbjörn Grass – Gitarr och elektronik
Stefan Isaksson- Tenorsaxofon och texter
Fri entré


Föreläsning: Nyfiken på…

Lördag 17 oktober kl 14.00 – Lotte Laserstein (1898-1993)
Lördag 12 december kl 14.00 – Sven X-et Erixson (1899-1970)

I Aguélimuseets samling finns verk av andra konstnärer än Ivan Aguéli.
Intendent Helen Karlsson berättar om konstnären Lotte Laserstein (1898-1993) lördagen den 17 oktober, kl.14, och om Sven X-et Erixson (1899-1970) den 12 december, kl.14.
Fri entré


Stenhammarkvartetten

Konsert med Stenhammarkvartetten i museet 14 november kl.14.00. Entré 120 kr, medlemmar i Sala konstförening 100 kr, ungdomar fritt inträde.

OBS! Begränsat antal platser, föranmälan krävs. Föranmälan görs till aguelimuseet@sala.se


Konstresidens på Tärna bygdegård 2020

Jenny Käll har utsetts till årets residenskonstnär i Sala. Konstresidenset är förlagt till Tärna bygdegård under augusti och september och är det tredje året som ett residens arrangeras i anslutning till Ett kulturliv för alla – Konst. Vistelsen kommer att mynna ut i en presentation av den konstnärliga processen som kommer visas under en utställning.

Jenny Käll (f. 1988 i Kungsör) bor och arbetar i Örebro. Hon har studerat på Konstfack och Umeå

konsthögskola och verkat både i Sverige och internationellt. Se mer information om Jenny: https://jennykall.com/

Juryns motivering:

Jenny Källs starka processdrivna konstnärskap väcker nyfikenhet och en önskan att följa med på den resa hon bjuder in till. Hennes intresse för relationen mellan människan och dess omgivning har utrymme att växa och utvecklas i den inramning som Tärna bygdegård ger.

Jennys genuina intresse för kommunikation som fungerar som begynnelsepunkt i hennes konstnärligt utforskande arbete kan få näring i denna miljö, men kan även bidra med energi och inspiration i bygden. Hennes val av material och uttryck bjuder in betraktaren och öppnar upp för möten och samtal. Det känsliga vis som Jenny behandlar både material och sammanhang på väcker vördnad och hennes hänsynsfulla hantering avspeglas i de ofta abstrakta skulpturer hon skapar. Ett föremål kan förmedla en berättelse genom all den historia det innehåller, alla associationer som det väcker och olika interaktioner som det initierar.

Vad sker i mötet mellan denna konstnär och en historiestinn bygd som Tärna?

Projektet är ett samarbete mellan Aguélimuseet, Konstfrämjandet Västmanland, Sala kommun och

Region Västmanland med stöd från Kulturrådet.


I Astrid Göranssons ateljé

Ett möte med Astrid Göransson och en inblick i hennes ateljé. En förhandsvisning av hennes utställning 2021 på Aguélimuseet. Astrid ställer ut på Aguélimuseet 16 januari – 27 februari 2021.


Boktips!

 

Sidor tillägnade Solen

Ny bok med texter av Ivan Aguéli

Ivan Aguélis texter i översättning och med inledning av Bo Gustavsson, författare, översättare och kritiker. Boken är utgiven på Aprilvindens förlag, Sala

Finns att köpa på museet, 80 kr,
eller på boklådor ute på nätet.

Boken om Aguélimuseet

Få en inblick i Ivan Aguélis dramatiska liv och tillkomsten av Aguélimuseet. Verk av Ivan Aguéli och av andra konstnärer noggrant återgivet. Ingående texter om Ivan Aguéli och museet.

Pris 100kr
Finns att köpa på Aguélimuseet


Artikel, app och video om Ivan Aguéli

Simon Sorgenfrei, lektor i religionvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli i Kyrkans tidning:
”I Aguélis måleri ser vi få detaljer – istället hus och vyer där alla särdrag bränts bort av solen. Ljus på ljus… Inför duken ska målaren eftersträva ”självutplåning”, den rena konsten ”är förening av motsatser”.” Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli till Kyrkans Tidning. Läs mer (pdf)

I samband med utställningen Klee/Aguéli på Moderna Museet har även en app utvecklats till smartphones. I appen får vi ta del av fördjupande texter om konstnärerna och det sammanhang vari de verkade.

Android: goo.gl/yljjIY

iPhone: goo.gl/ujah79

Moderna Museet har även producerat en videon om de båda konstnärerna: goo.gl/sUrCP0 Mycket sevärt och läsvärt tycker vi på Aguélimuseet!