Visning av stipendiatutställningen

Aguélimuseet ger en visning av John Sundkvists och Claire Roudenko-Bertins utställning i Travershallen och vi bjuder in till samtal om Aguéli och samtidskonsten.

Söndag 17 juni kl.15.00

Stipendiater 2018

John Sundkvist
Konstnär, samlare och författare som rör sig fritt mellan de olika verksamheterna. Hans måleri kan beskrivas som lågmält, med dämpad färgskala och utan stora gester, men bakom de nedtonade färgackorden skönjer man något betydligt större.
John Sundkvists ansenliga utställningshistorik innefattar bland annat APA Gallery, Gustavsbergs porslinsmuseum, Prins Eugens Waldemarsudde och Galleri Argo och han finns representerad på Moderna Museet, Göteborgs konstmuseum, Västerås konstmuseum, Statens konstråd och Musée Picasso, Antibes. Hans skrivna material återfinns i ett stort antal konstskrifter och utställningskataloger och även som artiklar och essäer i exempelvis Svenska Dagbladet och Paletten.

Claire Roudenko-Bertin
Konstnär och professor vid konsthögskolan École Nationale Supérieure d’Arts de Paris-Cergy. Bland sina studenter driver Roudenko-Bertin sedan några år tillbaka ett projekt med utgångspunkt i Aguélis världsåskådning. Hennes konstnärliga process genomsyras av ett utforskande av människans materiella och immateriella tillstånd.
Claire Roudenko-Bertin har ställt ut på ett stort antal konstinstitutioner runtom i världen och hennes verk finns i samlingarna på bland annat Centre Georges Pompidou och Fond National d’Art Contemporain.

Tack till Anders Wall

Konserten med Duo Magnus & Irina är ett samarbete med Ett kulturliv för alla, Västmanlandsmusiken och Sala kommun.

Utställningen stöds av Sveriges Konstföreningar

Arkivet är öppet

Det digitala arkivet som Aguélimuseet utformade under minnesåret med stöd av Kjell och Märta Beijers stiftelse är öppet. Webadressen är: arkiv.aguelimuseet.se

Boken om Aguélimuseet

Boken om Aguélimuseet
Pris 100kr
Finns att köpa på Aguélimuseet

Anders Knutsson, utställningskatalog

I och med Anders Knutssons utställning på Aguélimuseet lät vi även trycka upp en utställningskatalog, med texter av Bo Nilsson, Anders Knutsson och Johanna Byström Sims.
Öppna Anders Knutsson, utställningskatalog (pdf, 5mb)

Artikel om Ivan

”I Aguélis måleri ser vi få detaljer – istället hus och vyer där alla särdrag bränts bort av solen. Ljus på ljus… Inför duken ska målaren eftersträva ”självutplåning”, den rena konsten ”är förening av motsatser”.” Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli till Kyrkans Tidning.

Artikel i pdf

App och video om Aguéli

I samband med utställningen Klee/Aguéli på Moderna Museet har även en app utvecklats till smartphones. I appen får vi ta del av fördjupande texter om konstnärerna och det sammanhang vari de verkade.

Android: goo.gl/yljjIY

iPhone: goo.gl/ujah79

Moderna Museet har även producerat en videon om de båda konstnärerna: goo.gl/sUrCP0 Mycket sevärt och läsvärt tycker vi på Aguélimuseet!

Comments are closed.