Aktuellt

Maria Koolen Hellmin

Trans genom igenom

5 september – 24 oktober 2020

Installation med fotografiska tryck på plexiglas, aluminium och axpet

Aguélimuseet har den stora glädjen att få presentera Maria Koolen Hellmin, som med sin helrumsinstallation, gjord specifikt för Aguélimuseet, på ett känsligt vis tar sig an rörelse, ljus, materia och frågar sig vad är egentligen måleri? Det är som ett pågående samtal med Ivan Aguéli, där hans idévärld har påverket skeendet under utställningens tillblivelse.

Maria Koolen Hellmins arbete har varit en process som började med ett kärleksfullt återseende av Aguélis måleri i en utställning på Thielska galleriet härom året, men som sedan rört sig genom lager av associativt utforskande. Intryck, uttryck, referenser, visuella och rumsliga upptäckter har flätats ihop och tagit form.

I den avlånga utställningshallen har den gamla traversen bevarats, som en gång i tiden flyttade material och föremål tvärs genom rummet. Att traversera betyder att färdas tvärs eller snett över eller genom något. Rummet är format utifrån denna rörelse och konsten förhåller sig till det på ett symbiost vis. De transparenta skivorna med blombladens skira former är på färd genom rummet, som flygfän på flykt, men med materiens förankring i glasmästarens transportvagga.

Det gåtfulla samspelet mellan det tvådimensionella och det rumsliga har lett Koolen Hellmin in på olika vägar och att jobba med fotografisk bild som ett tredimensionellt element har varit ett arbetssätt hon har återkommit till i flera utställningar de senaste åren. Nyfikenheten på var gränsen går mellan måleri och skulptur präglar hennes förhållningssätt till konsten. Skivorna med fotografiskt tryck i utställningen för tankarna till olika metoder att arbeta skiktmässigt, som ju ofta görs i måleriet eller i datortomografi. Det är ett dissekerande och ett analyserande som i konstnärens famn sakta modelleras och omformas till poesi.

Om konstnären: Maria Koolen Hellmin, född 1958 i Västerås är utbildad vid Konstfack, Kungl. Konsthögskolan och KTH Arkitekturskolan, Stockholm. Hon har ställt ut på bland annat Konstepidemin i Göteborg, Färgfabriken i Stockholm, Tr3s Puertas Espacio Cultural i Spanien, Galleri Buen i Norge och Plan.d.produzentengalerie i Düsseldorf, men det är kanske främst genom hennes talrika offentliga gestaltningar som många av oss har mött hennes konst. Förutom i Ranstahallen i vår egen kommun så har hon utformat offentliga konstverk till Buen Kulturhus i Norge, Västmanlands sjukhus, Askö Marinbiologiska forskningsstation, Barn- och ungdomssjukhuset i Lund, Södertälje sjukhus, Långbro sjukhus och äldreboenden i bland annat Bålsta och Kiruna.

koolenhellmin.se

Höstlov: Forma djur i lera

Onsdag – fredag 28-30 oktober, kl. 10-14, aktiviteten är gratis

I museet finns en fin målning på en katt som Ivan Aguéli tyckte mycket om. Han döpte katten till Mabrouka.
Du kan inspireras av den bilden och skapa din katt eller ett annat djur som du tycker om.
Skulpturen får du ta med dig hem när du är klar.

Aktiviteten är gratis.

Begränsat antal platser, förboka plats på telefon: 0224 74 77 07 eller 74 78 52


Jenny Käll

Där stannade vi till, i en sjö långt ifrån vattnet

7 – 21 november 2020
Vernissage 7 november kl.13.00-15.00

P g a covid-19 begränsar vi antalet besökare till 15 personer i lokalen åt gången.

Aguélimuseet har den stora glädjen att få presentera Jenny Käll som är årets residenskonstnär i projektet Ett kulturliv för alla – Konst. Jenny ägnade tre veckor på Tärna bygdegård i augusti och i utställningen som heter Där stannade vi till, i en sjö långt ifrån vattnet har hon arbetat med intrycken hon samlade på sig under vistelsen i Tärna. Med utgångspunkt i samtal med de människor hon träffade, material hon hittade på platsen och undersökning av landskapet och omgivningen har hon arbetat skulpturalt med en sorts materiella översättningar av de intryck som kom till henne under vistelsen.

invasiv art / ständigt underhåll / under underhåll / land i höjning / iaktagen iaktar / återkommande vingslag / att gå på sjöbotten / det som avslöjas om människans närvaro under en sten / sommarbarn / cirkulära system, ocirkulära system / fantasi / minnesregler / bygga bo och saker som imiterar bostäder / hästar som liknar hundar / avtryck, intryck och intryckt / källan / det som inte syns / omvandling pågår / invasiv art igen

Ett flöde av ord, förnimmelser och tankar som blir till former och gestalter, vilka tillsammans med en associativ process påvisar olika utsagor. Jenny Käll bygger upp en värld som i sin materialitet känns bekant – det är trä och mossa från skogen, bitar av byggnader och bruksföremål, som försätts i ett gränsland där det bekanta och främmande möts.

Om konstnären:

Jenny Käll är utbildad vid Konstfack, Iceland Academy of the Arts och Umeå Konsthögskola, där hon gick ut 2018. Förutom utställningar på bland annat Galleri Verkligheten, Bildmuseet i Umeå och Wij Trädgårdar har hon även ställt ut på Island och i Hong Kong.

https://jennykall.com/

Mer info: Johanna Byström Sims, Intendent Aguélimuseet
Tel: 0760-82 96 55
Mejl: johanna@aguelimuseet.se

Ett kulturliv för alla – Konst är ett projekt som drivs i samarbete mellan Aguélimuseet, Sala kommun, Konstfrämjandet Västmanland, Region Västmanland med finansiering från Kulturrådet.


Konsert: Stenhammarkvartetten

Konsert med Stenhammarkvartetten i museet 14 november kl.14.00.

Entré 100 kr, medlemmar i Sala konstförening 80 kr, fritt inträde upp till 26 år.

OBS! Begränsat antal platser, föranmälan krävs. Föranmälan görs till aguelimuseet@sala.se

Arrangör Sala konstförening/Aguélimuseet med stöd av Sala kommun och Västmanlandsmusiken. Ett kulturliv för alla


Julsalong: Inlämning

Alla är välkomna att lämna in egna verk.
Inlämning sker på Aguélimuseet 25–28 november kl 11–16.
Max 3 verk per person, minst 1 verk garanteras plats i utställningen.
Verk måste ha upphängningsanordning.

Julsalongen pågår 5 december – 9 januari.


I Astrid Göranssons ateljé

Ett möte med Astrid Göransson och en inblick i hennes ateljé. En förhandsvisning av hennes utställning 2021 på Aguélimuseet. Astrid ställer ut på Aguélimuseet 16 januari – 27 februari 2021.


Boktips!

 

Sidor tillägnade Solen

Ny bok med texter av Ivan Aguéli

Ivan Aguélis texter i översättning och med inledning av Bo Gustavsson, författare, översättare och kritiker. Boken är utgiven på Aprilvindens förlag, Sala

Finns att köpa på museet, 80 kr,
eller på boklådor ute på nätet.

Boken om Aguélimuseet

Få en inblick i Ivan Aguélis dramatiska liv och tillkomsten av Aguélimuseet. Verk av Ivan Aguéli och av andra konstnärer noggrant återgivet. Ingående texter om Ivan Aguéli och museet.

Pris 100kr
Finns att köpa på Aguélimuseet


Artikel, app och video om Ivan Aguéli

Simon Sorgenfrei, lektor i religionvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli i Kyrkans tidning:
”I Aguélis måleri ser vi få detaljer – istället hus och vyer där alla särdrag bränts bort av solen. Ljus på ljus… Inför duken ska målaren eftersträva ”självutplåning”, den rena konsten ”är förening av motsatser”.” Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli till Kyrkans Tidning. Läs mer (pdf)

I samband med utställningen Klee/Aguéli på Moderna Museet har även en app utvecklats till smartphones. I appen får vi ta del av fördjupande texter om konstnärerna och det sammanhang vari de verkade.

Android: goo.gl/yljjIY

iPhone: goo.gl/ujah79

Moderna Museet har även producerat en videon om de båda konstnärerna: goo.gl/sUrCP0 Mycket sevärt och läsvärt tycker vi på Aguélimuseet!