Aktuellt

Museet är öppet igen. Museet följer FHMs rekommendationer. Vi begränsar antalet besökare som kan vara i lokalerna samtidigt.
Kolla in våra kommande utställningar för 2021. Vi avvaktar utvecklingen av smittspridningen och publicerar programmet för 2021 allt eftersom.


 

Pågående utställning

Astrid Göransson

Lerspegar

video, animation, skulptur och fotografi

17 april – 29 maj 2021

Aguélimuseet har den stora glädjen att presentera en utställning med verk av konstnären Astrid Göransson. Det är hennes första utställning på museet och utformas direkt för lokalen och i dialog med samlingen och Ivan Aguéli.
Utställningen innehåller fotografi, skulptur, video och animation.

Astrid Göransson tecknar och tecknar igen. Kritan eller stiftets raspande mot underlaget och handens tryck fångar upp intrycket, vad som kan ses och uppfattas. Detta är basen för allt konstnärligt arbete Astrid Göransson utför och som sedan leder vidare till en film eller en skulptur. Ytterligare en viktig grundpelare i konstnärens arbete är människan, synen på människan. Blicken. Detta delar hon med Ivan Aguéli, som inte bara målade och tecknade landskap, utan också betraktade människan. Vad skapar henne? I en serie fotografier som visas i utställningen har Astrid Göransson med sin polaroidkamera snabbt fångat en rad människor, personligheter. Hon känner dem inte, men något i dessa personers ansikten fångade hennes intresse. Varsamt bad hon om lov att ta deras bild. Sida vid sida visas i utställningen detta flöde av bilder av människor parat med lerskulpturer av ansikten. Skulpturerna är utförda i obränd lera, ömtåliga och sköra men uttrycket är starkt. För Aguélimuseets räkning har Astrid Göransson skulpterat huvuden i direkt samspråk med några teckningar och målningar av människor, utförda av Ivan Aguéli. De är anonyma, vi vet inte vilka de är men de tecknar ändå en historia. I en nya animation kommer matadoren till liv. I videon Gråzon har musikern och kompositören Carin Blom skapat musiken.
På så sätt läggs lager till lager, inte bara genom det faktiska utförandet av verken, utan också genom tiden. Var sak har sin tid och sina uttryck men det som alltjämt kvarstår är Ecce homo – se människan!

Aguelimuseet välkomnar press och media att ta kontakt för en intervju med konstnären. Astrid Göransson finns på plats torsdag och fredag, 15 och 16 april mellan kl 11-16.
Tel: 0224 – 138 20 eller aguelimuseet@sala.se
Utställningen öppnar lördag 17 april dock utan publik vernissage. En film om konstnären och finns publicerad på museets hemsida www.aguelimuseet.se samt på våra sociala medier.

Om konstnären:
Astrid Göransson, född 1956, är utbildad vid Konstfack/skulptur, samt Malmö Konstskola Forum och på Valands Konsthögskola/Fri Konst och nya media. Hon bor och arbetar i Maglaby och har tidigare ställt ut på bland annat Galleri Syster, Galleri 1, Galleri Thomas Wallner, Galleri Lindqvist, Skövde Konsthall, Borås konstmuseum, Västerås konstmuseum. Astrid har deltagit i samlingsutställningar, filmfestivaler och screenings både i Sverige och utomlands. Hon har fått stipendier och priser från bland annat Stockholm Konst, Stiftelsen Malmö Konsthall av år 1931, Region Skånes konstnärsstipendium, Bildkonstnärsfondens arbetsbidrag, Ester Almqvist Minnesfond. Astrid är aktuell med offentliga gestaltningar på Dufvegårdens äldreboende i Katrineholm samt på Ryhovs sjukhus i Jönköping som båda invigs våren 2021.

———

Se en förhandsvisning av hennes utställning 2021 på Aguélimuseet. Astrid ställer ut på Aguélimuseet 17 april – 29 maj 2021.


 

Aguélistipendiat 2021

Sonja Larsson

Sonja Larssons måleri av svindlande, oändligt varierade geometriska mönster är på en gång meditativt och fantastiskt. Det är som att betrakta de förunderliga strukturer som skymtar i rymdens oändlighet, naturens mikrokosmos eller digitala
nätverk. Deras objektiva klarhet ligger nära mystiken, liksom hos minimalister som Agnes Martin och Barbro Östlihn.

Aguélistipendiet utdelas varje år till en konstnär som arbetar i ”Aguélis anda”. Här korresponderar Sonja Larssons konst med en geometrisk ornamentik som i den islamiska konsten är ett uttryck för den sufiska mystik som var Aguélis passion.

Vi gläder oss åt att med valet av Sonja Larsson kunna hedra Aguélis minne och riktar samtidigt ett tack till Anders Wall för hans engagemang och välvilliga bidrag.

Sonja Larsson är född 1955, utbildad på Kungl. Konsthögskolan 1980 – 85 och ledamot i Kungl. Konstakademien.
https://www.sonjalarsson.se/

Stipendiet delas ut i anslutning till Aguélidagen, som i år firas den 22 maj.
Stipendiatutställningen ämnas genomföras 2022.


Föreläsningar och soffvisningar

Kolla in våran youtube för att se föreläsningar, konstnärsmöten och soffvisningar.

Aguélimuseet på youtube


Boktips!

 
Sidor tillägnade Solen
Ivan Aguélis egna texter, om konst och mystik, i översättning och med inledning av Bo Gustavsson, författare, översättare och kritiker. Boken är utgiven på Aprilvindens förlag, Sala
Finns att köpa på museet, 80 kr,
eller på boklådor ute på nätet.
Boken om Aguélimuseet
Få en inblick i Ivan Aguélis dramatiska liv och tillkomsten av Aguélimuseet. Verk av Ivan Aguéli och av andra konstnärer noggrant återgivet. Ingående texter om Ivan Aguéli och museet.

Pris 100kr
Finns att köpa på Aguélimuseet
Det lysande tomrummet
I Det lysande tomrummet inspireras författare, konstnärer och forskare av Aguélis säregna konstnärskap. Texternas huvudteman är konst och mystik, som vägar att närma sig det som är själva grunden i våra liv, och ändå så märkligt svårgripbart: medvetandet.

Släpps i Januari 2021.

Beställ böcker genom att maila oss på aguelimuseet@sala.se, så skickar vi mot fraktkostnad.


Artikel, app och video om Ivan Aguéli

Simon Sorgenfrei, lektor i religionvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli i Kyrkans tidning:
”I Aguélis måleri ser vi få detaljer – istället hus och vyer där alla särdrag bränts bort av solen. Ljus på ljus… Inför duken ska målaren eftersträva ”självutplåning”, den rena konsten ”är förening av motsatser”.” Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli till Kyrkans Tidning. Läs mer (pdf)

I samband med utställningen Klee/Aguéli på Moderna Museet har även en app utvecklats till smartphones. I appen får vi ta del av fördjupande texter om konstnärerna och det sammanhang vari de verkade.

Android: goo.gl/yljjIY

iPhone: goo.gl/ujah79

Moderna Museet har även producerat en videon om de båda konstnärerna: goo.gl/sUrCP0 Mycket sevärt och läsvärt tycker vi på Aguélimuseet!