Välkommen till öppet panelsamtal

18 augusti, kl.14.00 på Aguélimuseet
Adress: Vasagatan 17, Sala

Med anledning av sommarens artiklar i VLT och SA angående konsten i Sala och Västmanland ´
bjuder Aguélimuseet in till ett öppet samtal lördagen den 18 augusti kl. 14.00.

I panelen: ÅC Danell (tidigare intendent Aguélimuseet)
Johnny Ekman (tidigare ordförande samt långvarigt aktiv i Sala konstförening)
Gunnar Forsberg (ordf. KRO Västmanland)
Johnny Molton (ledamot styrelsen KRO Västmanland),
Linda Wallenberg (curator och konstkonsult)
Gregor Wróblewski (ordf. Sala konstförening-Aguélimuseet)

Moderator: Johanna Byström Sims (intendent Aguélimuseet)
Arr: Sala konstförening-Aguélimuseet
Mer info: tel. 0224-138 20

Se sommarens debattartiklar i VLT och SA:

VLT Kristina Mezei 2/6

Politiken har förlorat kunskapen om konsten – Kristina Maria Mezei om debatten mellan Västerås kulturpolitiker
www.vlt.se
Kristina Maria Mezei skriver om tisdagens politiska debatt om konstens framtid i Västerås

Åsa Stjerna – Ett ljudporträtt av samtiden

Konstnärsresidens och utställning med vernissage 25 augusti kl.13.00 i Travershallen, Aguélimuseet

”Ett kulturliv för alla –konst” har bjudit in ljudkonstnär Åsa Stjerna att arbeta i Sala kommun under tre veckor. Med Samhällsbyggnadskontoret och Medborgarkontoret som utgångspunkt har hon träffat anställda i kommunen och besökt olika platser i Sala och utifrån detta göra ett ljudporträtt av Sala. Hon har bland annat spelat in skogshuggare i Möklinta, Rådhusklockans urverk och sångsvanarnas mellanlandning i Fläcksjön under våren. Det handlar om vardagen på en mängd olika platser i Sala vid olika tillfällen så som man kanske inte lägger märke till vanligtvis. Allmänheten har också bidragit med ljudinspelningar från sin stad och elever i åk 5 har gjort ljudupptagningar i en workshop. Residenset avslutas med en utställning på Aguélimuseet 25 augusti – 15 september, där Åsa visar en installation i form av ett ljudarkiv.

Under vecka 34 bygger Åsa upp sin installation i Travershallen och den kan man sedan besöka fram till den 15 september. Det här är en utställning som är intressant inte bara ur ett konstperspektiv, utan även i ett samhällsperspektiv då den visar en bild av en svensk kommun idag. Aguélimuseet är öppet onsdag – söndag kl.11.00 – 16.00, men om skolklasser vill besöka utställningen på andra tider dessa dagar så går det bra att kontakta museet på johanna@aguelimuseet.se och boka in en tid. Fri entré.

För mer information om utställningen: www.aguelimuseet.se

Projektet ingår i Ett kulturliv för alla- konst och arrangeras av Sala kommun i samarbete med Sala konstförening och med stöd av Region Västmanland, Kulturrådet och Konstfrämjandet Västmanland.

Jesper Nyrén och Liva Isakson Lundin

”Ett samtal”

30 juni – 18 augusti 2018

Vernissage den 30 juni kl.13.00 i Travershallen

Två konstnärer som intresserar sig för rummet och alla formmässiga aspekter som det inbegriper. Det genomtänkta och välavvägda balanserar på gränsen till kollaps. Liva Isakson Lundin utmanar materialens egenskaper och lockar fram oväntad rörelse och skönhet. Jesper Nyréns abstrakta målningar där leken med ytor och nyanser bjuder in till ett långsamt betraktande. Det blir ett samtal mellan konstnärerna, mellan materialen, mellan konsten och rummet, och när betraktaren möter konsten utvidgas samtalet.

Jesper Nyrén är uppvuxen i Sala och bor och arbetar på Björkö i Stockholms norra skärgård. Han är utbildad på Kungl. Konsthögskolan och har nyligen ställt ut på Norrtälje konsthall och Galleri Forsblom. Han har utfört flera permanenta konstnärliga gestaltningar och är en av de konstnärer som arbetar med konsten för den nya tunnelbanan i Stockholm.

Liva Isakson Lundin bor och arbetar i Stockholm. Hon gick ut Kungl. Konsthögskolan 2016 och är representerad av Wetterling Gallery. Hon har haft betydande separat- och samlingutställningar runtom i Sverige, bl a på Konstakademien och och Västerås konstmuseum.

Kort- & kortfilmsklubben

5 augusti kl.14.00-14.40
Vänder sig till en vuxen publik.

Konstpedagogik

5 augusti kl.12.00-15.00
Konstpedagogen Karin Toll leder skapande verksamhet.
För barn och unga i alla åldrar.

Arkivet är öppet

Det digitala arkivet som Aguélimuseet utformade under minnesåret med stöd av Kjell och Märta Beijers stiftelse är öppet. Webadressen är: arkiv.aguelimuseet.se

Boken om Aguélimuseet

Boken om Aguélimuseet
Pris 100kr
Finns att köpa på Aguélimuseet

Anders Knutsson, utställningskatalog

I och med Anders Knutssons utställning på Aguélimuseet lät vi även trycka upp en utställningskatalog, med texter av Bo Nilsson, Anders Knutsson och Johanna Byström Sims.
Öppna Anders Knutsson, utställningskatalog (pdf, 5mb)

Artikel om Ivan

”I Aguélis måleri ser vi få detaljer – istället hus och vyer där alla särdrag bränts bort av solen. Ljus på ljus… Inför duken ska målaren eftersträva ”självutplåning”, den rena konsten ”är förening av motsatser”.” Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli till Kyrkans Tidning.

Artikel i pdf

App och video om Aguéli

I samband med utställningen Klee/Aguéli på Moderna Museet har även en app utvecklats till smartphones. I appen får vi ta del av fördjupande texter om konstnärerna och det sammanhang vari de verkade.

Android: goo.gl/yljjIY

iPhone: goo.gl/ujah79

Moderna Museet har även producerat en videon om de båda konstnärerna: goo.gl/sUrCP0 Mycket sevärt och läsvärt tycker vi på Aguélimuseet!

Comments are closed.