Dansande dervischer och finalen för Aguéli minnesår

Broukar är en grupp syriska musiker med två dervischdansare. En fascinerande uråldrig tradition med dans och musik som västvärlden inte har någon direkt motsvarighet till.
Broukar startade 2007 i Damaskus i Syrien. Damaskus har länge varit en av arabvärldens viktigaste städer för kulturell och artistisk förnyelse, speciellt inom klassisk arabisk musik. Gruppen Broukar spelar traditionell arabisk musik (sång och instrumentalmusik) med både sekulär och religiöst botten. De spelar tillsammans med snurrande dervischdansare, 2 stycken, vars rotation och handrörelser har en mystisk innebörd, den är sprungen ur den sufiska traditionen. Genom att snurra runt sitt eget hjärta, från höger till vänster, inkluderar dansaren världen, mänskligheten och hela skapelsen. När dansen inte dansas för publik utan i mystiska sammanhang har dansen en slags meditativ verkan och kan få dansaren i en slags trans. Vid publika sammanhang har dansaren en annan kontroll över skeendet. Musikerna som spelar är alla medlemmar i olika arabiska orkestrar, undervisar i arabisk klassisk musik och har utbildning från Musikinstitutet i DamaskuOrdet Broukar kommer från ett dyrbart tyg från Damaskus.
Blå Salen, kl.16.00. Fri entré
Arrangör är Sala konstförening i samarbete med Sala kommun och Västmanlandsmusiken.

Arkivet öppnas

Det digitala arkivet som Aguélimuseet har utformat under året med stöd av Kjell och Märta Beijers stiftelse invigs den 29 oktober.

Boken om Aguélimuseet

Pris 100kr
Finns att köpa på Aguélimuseet

Jubileumsåret 2017

INVIGNING AV JUBILEUMSÅRET DEN 24 MAJ
Aguélimuseet

Kl.17.00 Föreläsning
Kl.18.00 Anders Wall delar ut Aguélistipendiet till konstnär Erika Dahlén
Missonskyrkan
Kl.19.00 Konsert
Asuka Nakamuraoch, Frederike Hulman och Emily Hultmark spelar musik av Poulenc och Ravel.
Blå Salen
Kl.20.00 Boksläpp ”Boken om Aguélimuseet” samt mingel, födelsedagstårta och surpris.

Utställningar

4 – 25 februari   Katarina Löfström
4 mars – 8 april   Erik Wennerstrand
29 april – 20 maj   Fredrik Lindberg
24 maj – 21 juni   Aguélstipendiaten
1 juli – 2 september   Sommarutställning -Inlånade Aguélimålningar från Moderna Museet och privata samlare
september   Dryckesbröderna
9 september – 14 oktober   Jussi Ranta

Föreläsningar

Kostnad 80 kr, 50 kr för medlemmar.
23 april   Simon Sorgenfrei kl.15.00, ”Den stora estetiska ingivelsen – Om Aguélis Swedenborgs­läsningar”
24 maj   Hans Henrik Brummer
18 juni   Carl-Göran Ekerwald kl.15.00
3 september   Peter Cornell kl.15.00
24 september   Knut Knutsson kl.15.00

Aguélipriset utdelning: 24 maj

Bokrelease, Boken om Aguélimuseet
Digitalt arkiv, lansering av ett digitalt arkiv över Ivan Aguéli och museet

Och mycket mer!

Anders Knutsson, utställningskatalog

I och med Anders Knutssons utställning på Aguélimuseet lät vi även trycka upp en utställningskatalog, med texter av Bo Nilsson, Anders Knutsson och Johanna Byström Sims.
Öppna Anders Knutsson, utställningskatalog (pdf, 5mb)

Artikel om Ivan

”I Aguélis måleri ser vi få detaljer – istället hus och vyer där alla särdrag bränts bort av solen. Ljus på ljus… Inför duken ska målaren eftersträva ”självutplåning”, den rena konsten ”är förening av motsatser”.” Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli till Kyrkans Tidning.

Artikel i pdf

App och video om Aguéli

I samband med utställningen Klee/Aguéli på Moderna Museet har även en app utvecklats till smartphones. I appen får vi ta del av fördjupande texter om konstnärerna och det sammanhang vari de verkade.

Android: goo.gl/yljjIY

iPhone: goo.gl/ujah79

Moderna Museet har även producerat en videon om de båda konstnärerna: goo.gl/sUrCP0 Mycket sevärt och läsvärt tycker vi på Aguélimuseet!

Comments are closed.