Dryckesbröderna

Dryckesbröderna är en resande duo som tar sig till barer och konstmuséer världen över. De är klädda som manliga sekelskifteskonstnärer. Deras allra första resa var till Berlin. De två kantstötta genierna reser till de mest romantiska städer som finns för att låta inspirationen flöda. Ingen vrå är för obetydlig, för lortig eller banal för att inte föräras ett besök av våra kreativa vänner som lyser upp den med sitt skapande. De är väldigt begåvade men tyvärr har de inte haft så bra förutsättningar i livet så de lever lite i rännstenen. Trots sina sorgliga skepnader är de ständigt i rörelse, deras blickar rör sig genom stadens rum, gränder och arkader, inget undgår dem, profant eller upphöjt. Men, vid detta historiska ögonblick vänds polaroidkameran mot bröderna, som porträtteras av främlingar eller med självutlösare.

Efter ett långt lifv på kontinenten är nu Dryckesbröderna tillbaka i sitt barndoms Sala för att förtälja historien om alla sina resor medelst ett bildspel. De ämna likaså hålla en mycket lång och mycket inspirerad föreläsning för en hugad publik.

Dryckesbröderna CV
Tumblr

Jubileumsåret 2017

INVIGNING AV JUBILEUMSÅRET DEN 24 MAJ
Aguélimuseet

Kl.17.00 Föreläsning
Kl.18.00 Anders Wall delar ut Aguélistipendiet till konstnär Erika Dahlén
Missonskyrkan
Kl.19.00 Konsert
Asuka Nakamuraoch, Frederike Hulman och Emily Hultmark spelar musik av Poulenc och Ravel.
Blå Salen
Kl.20.00 Boksläpp ”Boken om Aguélimuseet” samt mingel, födelsedagstårta och surpris.

Utställningar

4 – 25 februari   Katarina Löfström
4 mars – 8 april   Erik Wennerstrand
29 april – 20 maj   Fredrik Lindberg
24 maj – 21 juni   Aguélstipendiaten
1 juli – 2 september   Sommarutställning -Inlånade Aguélimålningar från Moderna Museet och privata samlare
september   Dryckesbröderna
9 september – 14 oktober   Jussi Ranta

Föreläsningar

Kostnad 80 kr, 50 kr för medlemmar.
23 april   Simon Sorgenfrei kl.15.00, ”Den stora estetiska ingivelsen – Om Aguélis Swedenborgs­läsningar”
24 maj   Hans Henrik Brummer
18 juni   Carl-Göran Ekerwald kl.15.00
3 september   Peter Cornell kl.15.00
24 september   Knut Knutsson kl.15.00

Aguélipriset utdelning: 24 maj

Bokrelease, Boken om Aguélimuseet
Digitalt arkiv, lansering av ett digitalt arkiv över Ivan Aguéli och museet

Och mycket mer!

Anders Knutsson, utställningskatalog

I och med Anders Knutssons utställning på Aguélimuseet lät vi även trycka upp en utställningskatalog, med texter av Bo Nilsson, Anders Knutsson och Johanna Byström Sims.
Öppna Anders Knutsson, utställningskatalog (pdf, 5mb)

Artikel om Ivan

”I Aguélis måleri ser vi få detaljer – istället hus och vyer där alla särdrag bränts bort av solen. Ljus på ljus… Inför duken ska målaren eftersträva ”självutplåning”, den rena konsten ”är förening av motsatser”.” Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli till Kyrkans Tidning.

Artikel i pdf

App och video om Aguéli

I samband med utställningen Klee/Aguéli på Moderna Museet har även en app utvecklats till smartphones. I appen får vi ta del av fördjupande texter om konstnärerna och det sammanhang vari de verkade.

Android: goo.gl/yljjIY

iPhone: goo.gl/ujah79

Moderna Museet har även producerat en videon om de båda konstnärerna: goo.gl/sUrCP0 Mycket sevärt och läsvärt tycker vi på Aguélimuseet!

Comments are closed.