Aktuellt

Monica Höll

Gläntan, varsel, grenen och ljuset

27 juni – 29 augusti 2020

Till utställningsidan

Stadsvandring i Ivan Aguélis fotspår

I den levande småstaden Sala föddes 1869 en av Sveriges mest säregna moderna konstnärer. Redan som barn hade han svårt att passa in, både i den egna familjen och till de normer och krav som ställdes på en liten skolpojke vid den tiden. Han längtade ut i världen, för att söka sammanhang, meningen med livet och konsten. Denna frihetslängtan förde honom till såväl Paris, som till Egypten och Barcelona – den fick honom att bli djurrättsaktivist och så småningom muslim!

Några år efter sin död 1917,  arrangerades en utställning i Stockholm som gjorde det möjlig för omvärlden att för första gången se hans konst. Det tillfället skrev för evigt in honom i konsthistorien.

Följ med på en vandring som tar dig till de spår dom fortfarande finns kvar i Sala. Längs vägen försöker vi komma lite närmare mystikern, konstnären och människan Ivan Aguéli.

Lördag 22 augusti kl 15.00
Onsdag 26 augusti kl 18.00
Lördag 5 september kl 15.00

Samling: Järnvägsstationen i Sala
Tid: ca 90 minuter

Kostnad: 100 kr/biljett. Betalning görs till guiderna på plats. Kontant eller via swish.
Max antal: 30 st

Föranmälan krävs. Plats bokas hos Sala Turistbyrå.

Vandringen avslutas på Aguélimuseet, där vi får möjlighet att ta del av hans konst.

Ciceroner
Niklas Ulfvebrand, historiker
Gustav Mellbin Ekman, skådespelare
Helen Karlsson, intendent Aguélimuseet


Konstresidens på Tärna bygdegård 2020

Jenny Käll har utsetts till årets residenskonstnär i Sala. Konstresidenset är förlagt till Tärna bygdegård under augusti och september och är det tredje året som ett residens arrangeras i anslutning till Ett kulturliv för alla – Konst. Vistelsen kommer att mynna ut i en presentation av den konstnärliga processen som kommer visas under en utställning.

Jenny Käll (f. 1988 i Kungsör) bor och arbetar i Örebro. Hon har studerat på Konstfack och Umeå

konsthögskola och verkat både i Sverige och internationellt. Se mer information om Jenny: https://jennykall.com/

Juryns motivering:

Jenny Källs starka processdrivna konstnärskap väcker nyfikenhet och en önskan att följa med på den resa hon bjuder in till. Hennes intresse för relationen mellan människan och dess omgivning har utrymme att växa och utvecklas i den inramning som Tärna bygdegård ger.

Jennys genuina intresse för kommunikation som fungerar som begynnelsepunkt i hennes konstnärligt utforskande arbete kan få näring i denna miljö, men kan även bidra med energi och inspiration i bygden. Hennes val av material och uttryck bjuder in betraktaren och öppnar upp för möten och samtal. Det känsliga vis som Jenny behandlar både material och sammanhang på väcker vördnad och hennes hänsynsfulla hantering avspeglas i de ofta abstrakta skulpturer hon skapar. Ett föremål kan förmedla en berättelse genom all den historia det innehåller, alla associationer som det väcker och olika interaktioner som det initierar.

Vad sker i mötet mellan denna konstnär och en historiestinn bygd som Tärna?

Projektet är ett samarbete mellan Aguélimuseet, Konstfrämjandet Västmanland, Sala kommun och

Region Västmanland med stöd från Kulturrådet.


Föreläsning: The Importance of Ivan Aguéli for International Esotericism

12 september 2020, k.14.00, fri entré

Mark Sedgwick, brittisk historiker specialiserad på Traditionalism, Islam, Sufi mysticism och terrorism berättar utifrån sin kommande bok Anarchist, Artist, Sufi: The Politics, Painting, and Esotericism of Ivan Aguéli.
Fri entré, förbokning krävs och görs på museets mejl: aguelimuseet@sala.se eller på 0224-138 20 under museets öppettider.
Föreläsningen sker på engelska.


Konsert: Om tid funnes

1 oktober 2020, kl.18, fri entré.

En lekfull, spännande och utforskande föreställning kring tidsbegreppet med inslag av text, musik och ljudverkstad.
Torbjörn Grass – Gitarr och elektronik
Stefan Isaksson- Tenorsaxofon och texter
Fri entré


Föreläsning: Nyfiken på…

Lördag 17 oktober kl 14.00 – Lotte Laserstein (1898-1993)
Lördag 12 december kl 14.00 – Sven X-et Erixson (1899-1970)

I Aguélimuseets samling finns verk av andra konstnärer än Ivan Aguéli.
Intendent Helen Karlsson berättar om konstnären Lotte Laserstein (1898-1993) lördagen den 17 oktober, kl.14, och om Sven X-et Erixson (1899-1970) den 12 december, kl.14.
Fri entré


I Astrid Göranssons ateljé

Ett möte med Astrid Göransson och en inblick i hennes ateljé. En förhandsvisning av hennes utställning 2021 på Aguélimuseet. Astrid ställer ut på Aguélimuseet 16 januari – 27 februari 2021.


Boktips!

 

Sidor tillägnade Solen

Ny bok med texter av Ivan Aguéli

Ivan Aguélis texter i översättning och med inledning av Bo Gustavsson, författare, översättare och kritiker. Boken är utgiven på Aprilvindens förlag, Sala

Finns att köpa på museet, 80 kr,
eller på boklådor ute på nätet.

Boken om Aguélimuseet

Få en inblick i Ivan Aguélis dramatiska liv och tillkomsten av Aguélimuseet. Verk av Ivan Aguéli och av andra konstnärer noggrant återgivet. Ingående texter om Ivan Aguéli och museet.

Pris 100kr
Finns att köpa på Aguélimuseet


Artikel, app och video om Ivan Aguéli

Simon Sorgenfrei, lektor i religionvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli i Kyrkans tidning:
”I Aguélis måleri ser vi få detaljer – istället hus och vyer där alla särdrag bränts bort av solen. Ljus på ljus… Inför duken ska målaren eftersträva ”självutplåning”, den rena konsten ”är förening av motsatser”.” Simon Sorgenfrei, lektor i religionsvetenskap, har skrivit en artikel om Ivan Aguéli till Kyrkans Tidning. Läs mer (pdf)

I samband med utställningen Klee/Aguéli på Moderna Museet har även en app utvecklats till smartphones. I appen får vi ta del av fördjupande texter om konstnärerna och det sammanhang vari de verkade.

Android: goo.gl/yljjIY

iPhone: goo.gl/ujah79

Moderna Museet har även producerat en videon om de båda konstnärerna: goo.gl/sUrCP0 Mycket sevärt och läsvärt tycker vi på Aguélimuseet!